11
December
2008

UI modes by usage 23:42 on Thursday

Most applications with an even slightly wider feature set have some kind of modes of operation. These modes group features of similar functionality. iPhoto, for example, has an image import mode, an image browsing mode, and an image editing mode. The import mode only lets you import photos, the editing mode lets you crop and retouch photos, and the browsing mode is optimized for not only finding photos quickly, but for generally doing things with the photos: emailing to friends, using as desktop, ordering printed books of photos, printing photo calendars, etc.

So here’s the what if… What if the features in an application were grouped solely based on how often the features are needed? What if we would design modes of grouped actions selected by rules such as:

 • Features used four times out of five launching the application. Features the user actively clicks, interacts with, and uses four times out of five visits to a web app, or a website for that matter.
 • Features used two times out of five.
 • Features used less than one time out of five. Maybe one out of twenty? Out of hundred? (I’m sure there are plenty of feature like that in modern software.)

How would this change the design of an application? It would be interesting to see what an UI mode would look like if we designed a view hiding all the 4-out-of-5 features entirely and showing only the 2-out-of-5 features.

Updated on Dec 14, 2008: A few words of clarification. I’m by no means encouraging UIs like the dreaded “disappearing menus” in Microsoft Office (possibly all over the Windows OS) — I’m not after “adapting the UI” to usage patterns. Instead, I’m pushing a different approach to application design, the phase when designers decide what gets built. In that phase I would find it an interesting exercise to group the features by usage frequency, rather than by similarity.

2 Responses to “UI modes by usage”

  Comments:

 1. Orion Says:

  Tässä on ongelmana ihmisten näkömuisti – tapa löytää tietyt featuret tietyistä paikoista. Huonona esimerkkinä: Jos iPhonen UI toimisi noin, voisi olla todella hämmentävää, että tiettyjen ohjelmien käytön perusteella ne siirtyisivät pääikkunasta yhtäkkiä toiselta sivulta ensimmäiselle sivulle vain siksi, että niitä on viime aikoina käyttänyt vähän useammin.

 2. Niko Says:

  Uuhh… mä jätin tarkotuksella lyhyyden nimissä puolet pois tästä postauksesta, vaan eipä olisi näköjään pitänyt. :)

  Eli juu, en tarkoita (missään nimessä!) Microsoftin “katoilevien valikoiden” kaltaista käyttöliittymää, jossa käyttöliittymä “mukautuu käyttäjän käyttötottumusten mukaan”. Sen sijaan tarkoitan sitä, että kun ohjelmiston suunnitteluvaiheessa päätetään mitkä featuret ryhmitellään käyttöliittymässä toistensa kanssa kimppaan, ei ryhmittelyssä käytettäisikään ominaisuuksien samankaltaisuutta, vaan sitä kuinka usein ominaisuuksia tarvitaan.

  Kyse on osittain samasta ongelmasta kuin “mitä sisältöä laitetaan kotisivulle” kysymyksessä. Googlella on vaikka mitä featureita, mutta kotisivu, Googlen hakusivu, pysyy minimissään. Siinä on vain useimmin käytetyt ominaisuudet ja harvemmin tarvittuja ominaisuuksia saa sitten kaivaa vähän enemmän.