18
December
2005

Kaasun kuluttajan kokemus 16:18 on Sunday

Suomen Kaasuenergia lähetti taannoin tiedotteen, jossa julkaistiin uudet maakaasun liesiasiakkaiden kotitaloustariffit vuodelle 2006. En ymmärtänyt lapusta mitään. En edes käsittänyt, mitä siitä olisi pitänyt ymmärtää. Ilman ylimääräistä liitettä, jossa ilmoitettiin hintojen muutoksesta, en olisi edes tajunnut hintojen muuttuneen. Nytkään en tiedä kallistuiko kaasu vai halpeniko se.

Hinnastossa on viisi eri hintaa, kolmeen osioon jaoteltuna. Onko hinnoittelulle kolme vaihtoehtoa, joista osassa hinta koostuu kahdesta maksusta? Vai viisi vaihtoehtoa, joilla on kolme eri nimeä? Samoissa sarakkeissa on hintoja, joista toisten edessä lukee €/v ja toisten edessä snt/m³. Onko snt/m³ rivillä näkyvä hinta kuitenkin vertailukelpoisuuden vuoksi euroja? En tiedä. Vaan eipä tuolla ole niin väliäkään, kun en tiedä miksi lukuja vertailisin.

Vaikka Suomen Kaasuenergia varmasti mielellään näkisi jokaisen kaasuhellan omistajan olevan kaasumarkkinoiden heilahteluja aktiivisesti seuraava kaasu-entusiasti, minä en ainakaan ole. Ehdottaisinkin Suomen Kaasuenergialle paria vinkkiä, joilla asiakaskokemustani voisi parantaa. Tulevat tiedotteet voisivat sisältää esimerkiksi tavallisten kuolevaisten ymmärtämät vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 • Mikä on hintojen muutos vanhaan hinnastoon nähden?
 • Mikä viidestä (vai kolmesta?) laskutusvaihtoehdosta minulla on käytössä?
 • Voinko edes vaihtaa laskutusvaihtoehtoa?
 • Kun kotonani ei ole kaasumittaria, miksi minulle kerrotaan “mittaukseen perustuvasta tariffista”?
 • Mitä juupelia tarkoittaa Kotiliesi kiinteä P<10kW, Q<50m³/v ja miksi tämän pitäisi kiinnostaa minua?
 • Miten tieto energian 1. veroluokan tai velvoitevarastointimaksun yksikköhinnasta 2,323 snt/nm³ (alv 22%) parantaa elämääni?

Kiitos.

2 Responses to “Kaasun kuluttajan kokemus”

  Comments:

 1. Peppe Says:

  Hep. Kun itse hommasin kaasusopimusta tähän omaan asuntooni parisen vuotta sitten, tulin soittaneeksi Suomen Kaasuenergian asiakaspalvelunumeroon tms. arvailunumeroon, mikä lie. Juttelin nuorehkon mieshenkilön kanssa joka opasti minua kaasuliittymissä – opastus tosin meni vähän savitaipalelaiseen tapaan: “sun kandee ottaa tää XYZ-sopimus ku niitä on täällä enemmän näköjään… joo on, joo…” :-D

  “Ei kait siinä sitte, otetaan se ku niitä on niin paljon.” Ymmärsin hyvin, että kysely on täysin turhaa. Sain kuitenkin jälkikäteen selvitettyä sen, että valitsemani käytäkaasuaniinpaljonkuintahdot-sopimus tulee intohimoiselle kokkaajalle huomattavasti halvemmaksi. Plus että kaasuliettä voi käyttää ankarina pakkaspäivinä mainiona lisälämmittimenä – ilman lisämaksua!

  nm3 = nettokuutiometri, luulisin. Mut mikäköhän halavattu onkaan velvoitevarastointimaksu? V*ttu, puhukaa selkokieltä. Näyttää siltä, että hintaa on hieman tarkastettu ylöspäin. En kyl o iha varma.

  Asian ulkopuolelta: Suomen Kaasuenergian pikkujoulut on varmastikin maan rattoisimmat, tai no.

 2. Peppe Says:

  Niin ja kyllä se hinta on ihan oikeasti eurosentteinä.