11
December
2005

Mies-blogi 22:46 on Sunday

Ulkomailla asuva naispuolinen ystäväni kuvaili blogini aiheita “mies aiheiksi”. Omasta mielestäni mesoan blogissani fiizöreitä pehmeämmistä aiheista, käyttökokemuksesta ja käytettävyydestä. Kirjoitan toki jokseenkin teknisestä näkövinkkelistä, koska mieluiten näkisin insinöörilogiikkaa vaativien, Nokiaa puhuvien ohjelmistojen tyranniaa ylläpitävien nörttien lukevan hätähuutoni (tai hätäpiipitykseni).

En silti voi olla ajattelematta ovatko nämä todella niin miehisiä aiheita? Onko käytön ja liittymien pohdinta automaattisesti tietokonetta käyttävien miesten juttuja? Ovatko käyttöliittymät siksi niin huonoja? Tekevätkö naiset parempia käyttöliittymiä, vai ovatko tietokoneista kiinnostuneet naiset automaattisesti miesten kaltaisia gadgettifriikkejä, joille ominaisuuksia ei koskaan ole liikaa? Onko featurenörttäys tarttuva tuliainen?

Miten sitä keksisi näkökulman josta kirjoittamalla taviskin tajuaisi, ettei vaikeita ohjelmistoja eikä kaikkien maailman tuotteiden mainostamista ominaisuuksilla tulisi sietää?

3 Responses to “Mies-blogi”

  Comments:

 1. Peppe Says:

  No miehisiä aiheitahan nuo tavallaan ovat…

  …sillä: kautta vuosikymmentuhansien miehiselle kromosomistolle on ollut tyypillistä etsiä läpipääsyä sankasta metsästä, löytää ravintoa erämaasta, halkaista naapuriheimon kallot kaikki tyynni – siis ongelmanselvittämistä pohjimmiltaan – siinä missä naisolentojen on ollut pakko kohdata todellisuus ja ympäröivät olosuhteet sekä sovittaa oma elämä siihen lomaan, selvitä vaikka väkisin kun mieslauma on metsällä. Siksi naiset tottuvat jopa Samsungin puhelimiin – tai siihen digitaalisen terveyssiteen näköiseen Nokiaan (hmm, mikä sinänsä EI ole ihme). :-D Siksi naiset eivät valita. Tai eivät vain välitä.

  Mutta ole huoleti, mielestäni tämä ei ole mikään Lad Blog, heh. Niin sanoo vain nainen jolla ei ole kokemusta oikeasta miesblogista, rah rah rah, silmänisku ja yltiörasvainen kyllähän-te-tiedätte-mitä-minä-tarkoitan -nauru päälle…

  Jos nyt haluaisi väkisin vääntää tämän “miesnörttiläpän” naisen kielelle niin… näyttää siltä, että Nokian uudet puhelimet ovat kuin venäläiset tamponit: näyttävät etäältä katsoen vaikuttavan juuri tehtävään sopivilta, mutta eivät pidä mitä lupaavat ja imukykyäkin on liioiteltu, paikallaanpysymisen kanssa on vähän niin sun näin, naru katkeilee ja tuote laajenee kyllä ilmoitetun prosenttimäärän mutta valitettavasti vain pituussuunnassa ja nyt kurkkua kutittaa. Ja jälleenmyyntiarvo on likimain sama jos vertaa käytettyä Nokiaa ja… no niin. No, vaikkapa Stefan Lindforsin ihan mitä tahansa tekelettä.

  Että tavallaan siis kaikki tietävät mikä on vialla, mutta valmistaja vain yrittää selittää itsensä “ominaisuuksien” suhteen selville vesille. Uhhuh, ajauduinpa itse syviin vesiin.

 2. Niko Says:

  No eipä ainakaan blogin testo-taso päässyt tuosta kommentista laskemaan! :D

 3. Jasmo Says:

  Suomessa ja maailmalla puhutaan tietokoneenkäyttötaidosta. On niitä jotka käyttävät tietokonetta paljon ja jotka huonon käyttökokemuksen kohdatessaan puuskahtavat, että onpas huonoa ohjelmointia. Sitten on niitä, jotka käyttävät konetta vähän, esimerkiksi ainoastaan töissä. Heille on päähän iskostettu, että jos jokin asia tuntuu kulmikkaalta ja vaikealta, se on heidän vikansa; he eivät osaa käyttää tietokonetta. Kummatkin ryhmät ovat osaltaan väärässä.

  Miten tämä liittyy naisiin, on se, että pienempi osa naisista on ‘nörttejä’ ja siksi jollain tavoin alistettuna tietokoneen alle. On hyväksyttävää naureskella heille, kun ohjelmisto pitää heitä pilkkanaan kummallisilla kysymyksillä kuten “Insert the CD YES/NO”.

  Olen kanssasi samaa mieltä siinä, että käytettävyysajattelu, joka luojan kiitos on alkanut virkoamaan, on askel pehmeämpään suuntaan, mutta ihmiselle, jota on poljettu nyt kymmenen vuotta tietokonemaailmassa, termit saattavat kuulostaa kovemmilta kuin ovatkaan.