9
December
2005

DRM ja piratismi 11:18 on Friday

This article in English.

Ihmettelin aiemmassa kirjoituksessani miksi isoja levy-yhtiöitä tuntuu kiinnostavan yksityisten ihmisten ilmainen P2P kopiointi, mutta vanhoista “piratismi rahoittaa huumekauppaa” väitteistä huolimatta ei niinkään “oikea” piratismi eli laittomasti valmistettujen levyjen myynti.

Luulen, että todellinen syy DRM:n käyttöön ei ole piratismin vastainen taistelu, vaan tekninen yksityisen kopioinnin rajoittaminen. Gramexin Lauri Kaira vaatii oikeudenhaltijoille “samoja oikeuksia, jotka oikeudenhaltijoilla oli ennen digitaalista aikaa”. Todellisuudessa Lauri Kaira oikeudenhaltijoiden edustajana ei haikaile menetettyjen oikeuksien perään, vaan penää oikeuksia, joita ei aiemmin ollutkaan. Todellisuudessa oikeudenhaltijat haluavat rajoittaa tekijänoikeuslain alkumetreiltä, muutaman sadan vuoden ajan vaalittua mahdollisuutta niin sanottuun reiluun käyttöön (fair use), joka nykypäivänä mahdollistaa yksityisen kopioinnin ja näin ollen rajoittaa oikeudenhaltijoiden määräämisoikeutta teostensa käyttöön.

En väitä, etteikö Lauri Kairan väitteissä olisi mitään perää. Sanana “reilu” merkitsee minulle jonkinlaista kompromissia — asia ei voi olla reilu, jos se on reilu vain toiselle osapuolelle. Julkaisemani albumin kopiointi 5000 “lähimmälle ystävälle” P2P-verkossa ei oikeudenhaltijana ole mielestäni reilua, eikä sen puoleen myöskään järin yksityistä kopiointia. Toisaalta, jos minulla on 10 siskoa ja veljeä, ei ole kovin reilua pistää minua valitsemaan kolme mukavinta, joille saan kopioida ostamani DRM-suojatun levyn.

Oikeudenhaltijat (tai lähinnä meidän edustajamme) välttelevät todellista ongelmaa. Järeämpää liiketoimintaa edustavat oikeudenhaltijat ovat saaneet lobattua lait DRM-järjestelmien suojaksi ja jatkavat lobbausta saadakseen kajota asiakkaidensa yksityisyyteen laillisesti (laittomastihan tätä on jo tehty). Todellisen muutoksen saamiseksi pitäisi muuttuvan teknologian jahtaamisen sijaan keskittyä keskustelemaan siitä, onko tekijänoikeuslain olennainen osa, fair use, tullut tiensä päähän.

Comments are closed.