19
October
2005

Käyttökokemuksen suomalaiset määritelmät 22:47 on Wednesday

Vaihtoehtoisen näkövinkkelin hankkimiseksi maanantaiseen käyttökokemusta käsittelevään kirjoitukseeni, päätin tarkastaa muiden mielipiteitä termin sanamuodosta ja määrittelystä.

Adagen käytettävyyssanasto määrittelee niin käyttö- kuin käyttäjäkokemuksen ja sivuaapa vielä asiakaskokemustakin. Pidän Adagen määritelmistä, mutta väitän edelleen, ettei käyttäjäkokemus ole kunnon suomea. Käyttäjäkokemus tarkoittaa kokemusta käyttäjästä, kun taas käyttökokemus tarkoittaa kokemusta käytöstä. Jos halutaan käyttää suoraan user experience -termistä suomennettua käyttäjä-sanaa, pitäisi siis puhua käyttäjän kokemuksesta. Kahden sanan yhdistelmänä se kuitenkin taipuu huonosti termiksi. Toisaalta, tällaisella semanttisella väittelyllä ei liene juurikaan väliä, kunhan asia tulee ymmärretyksi.

WM-Datan käyttökokemus-alustuksen mukaan käyttökokemuksen luovat yksinomaan käytettävyyden asiantuntijat. Käyttökokemuksen raja toki onkin häilyvä: toisille käyttökokemukseen sisältyy vain tuotteen tai palvelun käyttö käytettävyys- ja esteettisyysnäkökohdista tarkasteltuna, kun taas toisten mukaan käyttökokemus sisältää kaiken tuotteen tarjonneen yrityksen ja tuotteen käyttäjän välisen vuorovaikutuksen, tuotteen koko elinkaaren ajalta.

Maija Vilhelmiina hakeekin käyttäjäkokemuksen ajallista ulottuvuutta ja väittää, ettei kukaan muu ole siitä kiinnostunut. Väärin! :)

Suomen käyttökokemusskenen aktiivisin aktivisti (Google-osumin mitattuna) lienee Matkalla.orgia pyörittävä Marjut, jonka kirjoitus Mikä ihmeen User Experience? ei kuitenkaan vastaa esittämäänsä kysymykseen. Valitettavasti, osaamista kun siellä päässä tuntuisi olevan.

One Response to “Käyttökokemuksen suomalaiset määritelmät”

    Comments:

  1. Marjut Says:

    Piti tulla vastavierailulle – ja todeta samalla, että toki käyttökokemuksen, tai käyttäjäkokemuksen määrittelisin, jos osaisin. Mielestäni maailma vain ei kaipaa taas yhtä vähän toisista poikkeavaa määritelmää asialle, joka vielä tuntuu alati muuttuvan. Mutta jos joskus jossain törmään määritelmään, joka mielestäni summaa aiheen tavalla, jonka voisin itsekin allekirjoittaa, niin avaan toki sanaisen arkkuni. Sinun määritelmäsi on jo aika lähellä sitä!