17
October
2005

Mitä on user experience? 17:27 on Monday

Lyhyesti user experiencen voitaneen sanoa tarkoittavan käyttäjän tuntemuksia ja mieleen painuneita asioita jotakin tuotetta tai palvelua käytettäessä. Englannikielinen termi user experience on Suomen kieleen käännetty yleensä käyttäjäkokemukseksi tai käyttökokemukseksi. Oma suosikkini sanoista on käyttökokemus, käyttäjäkokemus kun kuulostaa enemmän palveluntarjoajan kokemukselta käyttäjistä kuin käyttäjän kokemuksilta tarjotusta palvelusta.

IT-talot ovat sanaa taivuttamalla saaneet tarjoomaansa myös “kokemuksellisuuden”, joka sanana viittaa enemmän ohimeneviin elämyksiin kuin käyttäjän usein arkisinkiin kokemuksiin. Käyttökokemuksesta voisi jopa sanoa, että se on parhaimmillaan huomaamaton, kun taas elämys on parhaimmillaan mahdollisimman huomattava.

Käyttökokemus vaikuttaa käyttäjän mielikuvaan palveluntarjoajan kanssa käydystä vuorovaikutuksesta. Siksi käyttökokemuksen tärkeys tulisikin ymmärtää brandin, ei kokemuksellisten markkinointipanostusten tasolla. Esimerkiksi kokemus jonkin web-palvelun huonosta käytettävyydestä voi jäädä mieleen vuosiksi, vaikkei yrityksen parin kuukauden takaista nettikampanjaa voi mitenkään muistaa. Aivan kuten brandaykseen panostamalla, käyttökokemukseen panostamalla ei kamppailla hetkellisestä huomiosta vaan pysyvästä paikasta kuluttajan mielessä.

Comments are closed.